* Hvordan kan man lære noe av mattespill?

Endelig nærmer vi oss:  Mattelærerens optimale hjelpemiddel med den hensikten å skape forståelse for operasjoner i matematikken. DRAGON BOX. Spillet er testet på elever i «alle» aldre, og ingen har vært negative så langt. Omtale klippet fra Aftenposten: «…De første testene av resultatene, utført ved en ungdomsskole i Nittedal og oppsummert av produsentselskapet We Want To Know, viser at rundt 30 prosent av 8.-klassingene som prøver spillet kan løse ligninger etter en time. Etter to timer med spillet, klarer 60 prosent å løse dem. …»

En blogg om spill og læring (Magnus H)

IKT-sentret; Workshop om spill og læring, Prezi

Her er et litt artig regnespill, tren på addisjon m.m.

Mange forskjellige spill her  mathplayground.com

Mattespill

Hvor mange mattespill finnes på nettet? Noen hundre, noen tusen? Felles for de fleste av dem er at de først og fremst driller regneferdigheter uten å la brukeren øve opp logikk og forståelse for grunnleggende matematikk.

Joda, det fins veldig mange gode pedagogiske forklaringer og oversikter, treningsoppgaver som kan tilpasses osv. – se bare på  matematikk.org med et stort utvalg og mange muligheter. Du finner mange spill som kan trene regneferdigheter. Et av dem som også oppfyller flere kriterier, som samarbeid og problemløsning, er Tallus (Internett-rollespill hvor man må hjelpe beboerne på Tallus med å overvinne mattemonstere.)

Gyldendal forlag har nettoppgaver i forbindelse med lærebøkene. Uten å gå inn på en kvalitetsvurdering av opplegget må jeg  si at det i store trekk inneholder øving på ferdigheter. Når du har kommet til et nivå , blir du «belønnet» med enda flere oppgaver av samme type. Et pluss er at teksten på skjermen blir lest opp.

LOKUS 1-2-3  er en samling nettbaserte oppgaver. Det mest populære spillet her er sannsynligvis Matemagisk 1-4 og Matemagisk 5-7, som appellerer til elever i alle aldre med sine skarpe tegninger og lyd som motiverer.  Endelig finnes mange av spillene også som app til Android. Alle spillene ser ut til å trene elementære regneferdigheter, men noen av dem har lyd/musikk og en belønning når du har oppnådd noe.

Vi vender oss (igjen) til USA og ser på http://www.mathplayground.com/games.html og hvem vil oversette denne her, som er en leksjon i geometri/måling/areal utformet med litt ungdommelig snitt? Ofte er slike matematikkprogram alt for «velmenende» faglig med altfor mye tekst, og de spiller dermed ikke 100 % på lag med brukeren (i dette tilfelle 6th grade).  Mye bra i dette «spillet». MEN: Er det nødvendig med så mye tekst?

Ta en runde på egen hånd og se om du er enig. Prøv flere steder ..


Mangahigh

Mangahigh inneholder en hel verden av mattespill, inndelt etter vanskegrad, årstrinn og pensum (curriculum). Her kan du opprette din egen profil, legge inn en gruppe (en skole eller en skoleklasse) og følge dem opp. Det virker også spennende at skoler kan konkurrere mot hverandre.

Prøv spillet «Pinata Fever«. Det dreier seg om tallregning; pluss og minus i mange varianter … …

Fun Maths Games only at Mangahigh.com

Fun Maths Games only at Mangahigh.comhttp://www.mangahigh.com


Dragon Box

Det beste vi har sett så langt av læringssspill – som kan kalles SPILL –  er DRAGON BOX (selv om mye av Mangahigh er veldig bra.) At det finnes på norsk er ikke et minus!

Det som er litt nytt, er at det er laget som app for iPhone og Android og det kommer for PC seinere.

Klippet fra oppslag i Teknisk Ukeblad:

«… Han og Marchal har testet spillet på hundrevis av norske og franske elever mellom seks og 16 år, og påstanden er at etter en times spill skal en tolvåring kunne løse likninger som mange foreldre vil ha problemer med.

Spillet går ut på å dra, flytte og slippe fargerike kort på skjermen, og slik løse bokstavlikninger. I løpet av en time løser spillerne 200 likninger og får direkte tilbakemeldinger på resultatet….»

Bilde fra http://www.tu.no/forbruker

Dragon Box:

 • Mattespill utviklet for nettbrett, tilgjeng­elig for iOS og Android.
 • Fungerer også på smarttelefoner med disse operativsystemene.
 • Lanseres snart for Mac og pc.
 • Man løser oppgaver ved å klikke, dra og flytte kort på skjermen

Her kan du se hvordan man løser likninger! NB. Spillet finnes på norsk.

Reklamer

3 tanker om “* Hvordan kan man lære noe av mattespill?

 1. Hei Terjear!

  Ny DragonBox ut idag – denne gang for litt eldre elever. Lengere og vanskeligere – men like morsomt.

  DragonBox Algebra 12+ reintroduserer brukeren for de samme grunnleggende algebrareglene som DragonBox 5+, men inneholder også en grundig innføring i:

  * Parenteser
  * Fortegnsregler
  * Brøker
  * Regneregler med bokstavuttrykk
  * Forenkling av sammensatte rasjonale uttrykk
  * Faktorisering

  Hilsen oss i WeWantToKnow

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s