Prosjekt: Kompost i hytteboden igjennom året

Jeg fikk en idé om å kompostere matavfall på hytta. Fordelene er åpenbare: Bli kvitt matsøppel uten å transportere det, lage god jord som kan brukes, slippe stinkende restsøppel. Alt biologisk materiale havner i komposten. Og ikke minst: Det er fint å ha et interessant prosjekt å følge med på,

Ideen er også å gjøre det så billig som mulig og uten å lage seg masse arbeid. Ja, vi kjenner til Bokashi-metoden. Har også lest om mark-metoden. Forskjellene på disse to er at den første gjøres med en lufttett bøtte som man åpner kun en gang i døgnet. Når bøtta er full, settes den til såkalt fermentering og stoffet blandes så med jord hvor resten av prosessen skjer. Med mark-metoden er det som en «vanlig» kaldkompost, bare at man tilsetter meitemark. Begge metodene kan brukes innendørs, og begge bruker forholdsvis små beholdere på f.eks. 15 – 30 liter.

Min idé er å kjøre en kompost inne i uteboden i plastboks når det blir vinter. Fram til da skal boksen stå utendørs.

Det er noen ulemper og noen fordeler med dette:

  • I uteboden varierer temperaturen mellom minus 20 og pluss 20.
  • Det er ingen mikrober som kommer seg inn i komposten når den er stengt inne på denne måten og ikke har kontakt med jorda.
  • Dessuten kan komposten tørke ut. Da kan det forekomme maur.
  • Prosessen kan gå dårlig, så det blir lukt.

Jeg må konstruere dette slik at man beholder varmen som produseres og at det blir lite fordamping. Jeg må hindre at dyr større enn små insekter kommer seg inn i kassen.


Hull i bunnen og og en rekke litt nedenfor kanten samt i lokket
Kasse med hull plasseres oppi en kasse uten hull.

Slik satte jeg opp dette:

  • Mørke plastkasser i god kvalitet, hver på ca. 30 liter.
  • Masse små hull i den ene kassen og på lokket
  • Litt kartong av den porøse typen (sagflis gjør samme nytten)
  • Vann
  • Jord fra hagen
  • Litt kompost fra i fjor
  • En plate isopor som forsøk på isolasjon
  • En startblanding med modne, oppmalte grønnsaker/skrell og litt kaffegrut samt finknuste eggeskall.
  • Redskaper: Drill med bor, ca 4 mm. Liten hagespade. Kniv.
Kartong inneholder karbon.
Opprevet kartong nederst. Sprayer litt vann over. Tilsetter gammel kompostjord.
Kartong, kompostjord og litt fuktighet.
En bit isopor for isolasjon
Pass på at det blir luftspalte rundt.
Termometer så jeg kan følge med på temperaturen.
Litt plantejord for blandingens skyld.
Nå kan vi sette på lokket (Husk å ha masse hull i lokket.)

Da er det bare å fylle på med deilig grønnsaksavfall, eggeskall, kaffegrut, planterester, gras, finoppkuttet kvist og kvast, blader fra trær/busker, bitte små pinner, eggekartong, annen kartong, tørkepapir, rekeskall, sagflis, jord, rusk og rask m.m.

Rapport kommer etter neste vinter.

Delta i avstemming: Vil dette bli en god kompost?

EDIT
Prosjektet ble stoppet.
Det er rutiner som vanskelig kan gjennomføres
når man ikke er til stde ofte nok

1 – Tilsett materiale ofte.
2 – Rør i komposten og sjekk at det er luftig.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..