Jeg har et lite system for matavfall og hageavfall. Det er 2 tanker; en for ny kompost og en for komposten fra i fjor (mindre tank).
Den store tanken fylles med godsaker gjennom vår, sommer, høst og vinter. Når våren kommer, flytter jeg komposten over til den andre tanken. Den komposterer videre til juni. Da tar jeg ut jorda og bruker den til planter, plen og busker.
Så er vi i gang igjen. Pinner og kvister for å skape litt luftrom nederst. Legger i max 1/2 matavfall. Bruker kompostkvern forå å få inn mer av det man kaller brunt materiale.
Det «brune» inneholder mye karbon, det «grønne», altså matavfallet, inneholder mye nitrogen.
Komposten trenger 4 ting for å fungere:
1 – Mikrober av mange typer
2 – Mat til mikrobene (karbon og nitrogen m.m.)
3 – Fuktighet (mikrobene dør uten fuktighet)
4 – Luft (Mikrobene trenger oksygen)
Blander i litt kjøpt matjord når jeg legger ut komposten
Fikk du sett videoen jeg laget om å kompostere i januar?
Vil du lese flere innlegg om kompostering?
Hensikten med innleggene er å dele erfaring og kunnskap om kompostering.
Søk på ‘kompost’ e.l. øverst i høyre meny eller følg disse linkene:
#8 Kompostering i 15 minus
#7 Kompostering i januar – er det mulig? #5
#6 Kompostering – Del 4 – september og høst
#5 Kompostering, Del 3 – kan det bli noe spiselig?
#4 Prosjekt: Kompost i hytteboden igjennom året
#3 Kompostering, Del 2 – Etter 1 år
#2 Matavfall er ikke søppel
#1 Hvor gjør du av det næringsrike matavfallet?
Vil du vite mer?
Se på spilleliste om kompostering på Youtube: